Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 14.11.2011, sygn. ITPP1/443-1156/11/BK, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-1156/11/BK
Zakres zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i pracowników Szkoły.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko, przedstawione we wniosku z dnia 16 sierpnia 2011 r. (data wpływu 19 sierpnia 2011 r.) uzupełnionym w dniu 13 września 2011 r. 17 o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie braku prawa do odzyskania podatku od towarów i usług:
- w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i pracowników pedagogicznych Szkoły jest prawidłowe,
- w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz pracowników niepedagogicznych Szkoły - jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 19 sierpnia 2011 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i pracowników Szkoły.
W przedmiotowym wniosku zostało przedstawion0 następujący stan faktyczny.
Szkoła prowadzi działalność edukacyjną, sklasyfikowaną w dziale 80 Usługi w zakresie edukacji. Zgodnie z art. 67a ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty w Szkole zorganizowana jest stołówka szkolna, która bezpośrednio prowadzona jest przez personel szkoły. Sprzedaż posiłków dokonywana jest wyłącznie na rzecz uczniów i pracowników Szkoły. Stołówka nie jest odrębnym podmiotem gospodarczym, a prowadzenie jej jest ściśle związane z działalnością statutową Szkoły. Szkoła nie prowadzi sprzedaży obiadów osobom z zewnątrz. Zgodnie z art. 67a ust. 3 ustawy o systemie oświaty, warunki korzystania ze stołówki szkolnej, w tym wysokość opłat za posiłki, ustala dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę. Do opłat wnoszonych za korzystanie przez uczniów z posiłków w stołówce szkolnej, wlicza się tylko faktyczny koszt wytworzenia obiadów tzw. wsad do kotła. Do opłat wnoszonych przez nauczycieli i pracowników administracji i obsługi oprócz kosztów wytworzenia posiłków dolicza się koszty refundujące wynagrodzenia pracowników kuchni i składek od tych wynagrodzeń oraz koszty utrzymania stołówki.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right