Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 10.05.2011, sygn. ITPP1/443-252/11/MS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-252/11/MS

Czy usługi w zakresie prowadzenia stołówki należy traktować jako ściśle związane z usługami w zakresie opieki medycznej podlegające zwolnieniu z VAT, czy też jako usług związane z wyżywieniem opodatkowane 8% stawką VAT?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 15 lutego 2011 r. (data wpływu 18 lutego 2011 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie sposobu opodatkowania sprzedaży wyżywienia dla pracowników szpitala jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 18 lutego 2011 r. został złożony wniosek, o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie sposobu opodatkowania sprzedaży wyżywienia dla pracowników szpitala.

W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca jako samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej świadczy usługi o charakterze medycznym. Szpital, realizując swoje zadania statutowe prowadzi również stołówkę pracowniczą, która nie jest odrębnym podmiotem gospodarczym. Jest to stołówka o charakterze zamkniętym (nie jest ogólnie dostępna) i obsługiwana jest wyłącznie przez personel szpitala. Ze stołówki korzystają pracownicy szpitala zatrudnieni na podstawie umowy o pracę oraz osoby zatrudnione w szpitalu na podstawie umowy cywilnoprawnej. W dniu 3 października Szpital zwrócił się do Urzędu Statystycznego w Łodzi z pismem dotyczącym wskazania właściwej klasyfikacji PKWiU świadczonych usług stołówki. W odpowiedzi na zapytanie uzyskano informację, iż usługi polegające na prowadzeniu stołówki przez pracowników szpitala dla personelu szpitala mieszczą się w grupowaniu 85.11.1 usługi świadczone przez szpitale, które to usługi do dnia 31 grudnia 2010 r. były zwolnione od podatku VAT. Natomiast w zakresie usług, z których korzystały osoby zatrudnione na podstawie umów cywilnoprawnych stosowano PKWiU 55.51.10 usługi stołówkowe i stosowano 7% stawkę VAT.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00