Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 18.11.2010, sygn. ILPP1/443-933/10-2/MK, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP1/443-933/10-2/MK
Stawka podatku VAT na usługi sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 75.22.1
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Jednostki Wojskowej, przedstawione we wniosku z dnia 17 sierpnia 2010 r. (data wpływu 23 sierpnia 2010 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT na usługi odpłatnych obiadów, sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 75.22.1 jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 23 sierpnia 2010 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT na usługi odpłatnych obiadów, sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 75.22.1.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.
W siedzibie Wnioskodawcy prowadzona jest stołówka, w której z obiadów korzystają wyłącznie osoby uprawnione w rozumieniu decyzji nr 5XX/MON Ministra Obrony Narodowej z dnia 6 grudnia 2007 r. w sprawie organizacji żywienia (Dz. Urz. z 2007 r. Nr 24 poz. 249), a więc pracownicy wojska i żołnierze zawodowi. Opłaty za te posiłki są wnoszone w wysokości obowiązującej wartości pieniężnej normy wyżywienia (pkt 17 decyzji) lub w wysokości kosztów surowców zużytych do ich przyrządzenia (pkt 19 decyzji) bez stosowania przepisów o podatku od towarów i usług na co wskazują zapisy w pkt 21 decyzji, powiększone o wskaźnik kosztów osobowych 7% i kosztów utrzymania infrastruktury 5% wartości środków spożywczych zużytych do przygotowania posiłków odpłatnych.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right