Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 06.05.2010, sygn. ILPP2/443-223/10-4/EN, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-223/10-4/EN

Wnioskodawca nie może zastosować 7% stawki podatku VAT do całej organizowanej przez siebie imprezy usługi gastronomiczne.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 14 stycznia 2010 r. (data wpływu 15 lutego 2010 r.) uzupełnionym pismem z dnia 31 marca 2010 r. (data wpływu 6 kwietnia 2010 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 15 lutego 2010 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT. Przedmiotowy wniosek uzupełniono pismem z dnia 31 marca 2010 r. (data wpływu 6 kwietnia 2010 r.) o doprecyzowanie, którego podatku pytanie dotyczy.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.

W zakresie działalności Wnioskodawcy są między innymi zapisy:

  • 56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne,
  • 56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne,
  • 56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna,
  • 56.30.Z Przygotowanie i podawanie napojów,
  • 56.21.Z Przygotowanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering).

Przeważająca działalność to prowadzenie Sali Weselnej i organizacja wesel oraz imprez okolicznościowych o charakterze imprez zamkniętych.

Do każdej imprezy zawierane są umowy lub co najmniej zlecenie wykonania imprezy. Umowy zazwyczaj zawierane są na kilka lub kilkanaście miesięcy przed planowanym terminem imprez. W ramach umowy Spółka oferuje kilka zestawów menu wraz z udostępnieniem sali, jej wystrojem i pełną obsługą. W zależności od ilości i rodzajów dań w danym zestawie stosowane są różne ceny. Dodatkowo, Wnioskodawca oferuje w ramach każdego menu nielimitowaną ilość napojów, w tym: wody, soków, mleka, napojów gazowanych i niegazowanych, kawy i herbaty, które są serwowane w trakcie imprez weselnych. Z tego powodu Zainteresowany nigdy nie jest w stanie przewidzieć jakie ilości na danej imprezie zostaną skonsumowane. Wszystkie napoje stanowią mniej niż 10% wartości imprezy. Podobnie jest z posiłkami, ponieważ są przygotowywane na miejscu i wydawane w miarę potrzeb.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00