Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 10.12.2010, sygn. IPPP3/443-960/10-2/SM, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP3/443-960/10-2/SM

Rozliczenie powstających ubytków w przypadku rozpoczęcia produkcji nowych gatunków piwa.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 22.09.2010 r. (data wpływu 28.09.2010 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie zasad rozliczania ubytków nowych gatunków piwa - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 28.09.2010 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie zasad rozliczania ubytków nowych gatunków piwa.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.

Głównym przedmiotem działalności Spółki jest produkcja piwa. Produkcja ta odbywa się w kilku browarach zlokalizowanych na terenie całego kraju m.in. w browarze A. położonym w B. W trakcie procesu produkcyjnego powstają ubytki ilościowe wyrobów akcyzowych piwa tzw. zaniki. Zaniki są naturalnym elementem procesu produkcyjnego. Jednakże z uwagi na fakt, że mają one istotne znaczenie dla rozliczeń Spółki z tytułu podatku akcyzowego, Spółka posiada dla wszystkich produkowanych aktualnie gatunków piwa decyzje w sprawie norm dopuszczalnych ubytków powstających w czasie procesu produkcyjnego. W każdej z takich decyzji naczelnik urzędu celnego, przy uwzględnieniu stosowanych norm technologicznych, określił dopuszczalne wysokości ubytków powstających podczas warzenia aktualnie produkowanych przez Spółkę piw.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00