Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 10.06.2010, sygn. IPPP3/443-134/08-8/S/SM/KB, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP3/443-134/08-8/S/SM/KB
Metoda określenia zawartości biokomponentów dodanych do paliw oraz warunki zwolnienia z akcyzy
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 23.10.2008 r. (data wpływu 07.11.2008 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie dokumentowania zawartości dodanych biokomponentów jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 07.11.2008 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie dokumentowania zawartości dodanych biokomponentów.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:
Wnioskodawcą jest Spółka zajmująca się produkcją i sprzedażą produktów paliwowych. W związku z koniecznością realizacji Narodowego Celu Wskaźnikowego (określonego w ustawie z 25 sierpnia 2006 r. o biokomponentach i biopaliwach ciekłych i wydanych na jej podstawie rozporządzeniach wykonawczych) i osiągnięcia w 2008 r. minimalnego udziału biokomponentów w ogólnej ilości sprzedawanych przez siebie paliw, Spółka dokonuje komponowania paliw ciekłych z zawartością biokomponentów na bazach obcych tj. na magazynowych składach podatkowych nienależących do Spółki, ale do kontrahenta zajmującego się usługowym magazynowaniem paliw na rzecz Spółki.
Komponowanie polega na mieszaniu w bazach obcych produktów należących do Spółki tj. oleju napędowego z biokomponentami (estrami metylowymi wyższych kwasów tłuszczowych tj. tzw. FAME).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right