Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 05.11.2010, sygn. IBPP2/443-685/10/ASz, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/443-685/10/ASz

prawo do odliczenia podatku naliczonego przy nabyciu usług cateringowych.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działając w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 20 sierpnia 2010r. (data wpływu 24 sierpnia 2010r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego przy nabyciu usług cateringowych jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 24 sierpnia 2010r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego przy nabyciu usług cateringowych.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca prowadzi działalność hotelową w dwóch obiektach na terenie K (na ul. W i ul. G). W hotelach znajdują się pomieszczenia restauracyjne, które zostały przez spółkę wynajęte firmie zewnętrznej. Celem umowy najmu był przede wszystkim wynajem pomieszczeń restauracyjnych, natomiast przy okazji Spółka A Sp. z o.o. (najemca) miała przygotowywać i dostarczać gościom przebywającym w obiektach hotelowych Wnioskodawcy posiłki śniadaniowe. Umowa nakładała na najemcę obowiązek prowadzenia "obsługi śniadaniowej dla gości hotelowych". Śniadania były przygotowywane przez A Sp. z o.o. na zapleczu kuchennym restauracji mieszczącej się przy ul. W oraz dostarczane gościom hotelowym na szwedzki stół, znajdujący się w pomieszczeniu wynajmowanym przez A Sp. z o.o. (sala restauracyjna, w godzinach od 7-11, kiedy restauracja nie jest czynna dla gości zewnętrznych) oraz na życzenie klienta do pokoju hotelowego. Przygotowane śniadania były także dostarczane do pomieszczeń restauracyjnych obiektu przy ul. G, gdyż w tym obiekcie brak było możliwości przygotowania posiłków na miejscu. Serwowane były w ramach szwedzkiego stołu w pomieszczeniach wynajętych przez A Sp. z o.o. na takiej samej zasadzie jak w hotelu przy ul. W.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00