Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 15.04.2009, sygn. IBPP2/443-69/09/BW, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/443-69/09/BW

Czy Wnioskodawca, na podstawie art. 41 ust. 1 oraz załącznika nr 3 poz. 25 ustawy o VAT, ma prawo stosować stawkę VAT wynoszącą 7% w odniesieniu do sprzedaży opisanych powyżej spodów tortowych, biorąc pod uwagę fakt, że zgodnie z opinią Urzędu Statystycznego w Łodzi Podatnik sam powinien dokonać klasyfikacji spodów tortowych, a on klasyfikuje spody tortowe jako wyroby spożywcze świeże - grupowanie PKWiU 15.81.12-00.1 (Wyroby ciastkarskie)?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki z o.o., przedstawione we wniosku z dnia 15 stycznia 2009r. (data wpływu 28 stycznia 2009r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie określenia stawki podatku VAT dla spodów tortowych (PKWiU 15.81.12-00.1 wyroby ciastkarskie) - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 28 stycznia 2009r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie określenia stawki podatku VAT dla spodów tortowych (PKWiU 15.81.12-00.1 wyroby ciastkarskie).

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca (Spółka) jest producentem ciast i ciastek, o różnych smakach i rodzajach. Produkuje między innymi spody tortowe o różnych smakach, jasne lub ciemne.

1. Produkt

Spody tortowe można określić jako - wyroby z ciasta biszkoptowego, o kształcie okrągłym (krążek ciasta). Spody te mają smak słodki, typowy dla użytych w ich produkcji surowców i dodatków, bez obcych posmaków. Spody tortowe mają konsystencję miękką drobnoporowatą. Spody tortowe są pakowane w opakowanie jednostkowe, w którym mogą być trzy krążki ciasta lub jeden krążek ciasta. Opakowanie stanowi wytłoczka z PCV zamknięta laminatem folii aluminowej i papieru.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00