Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 22.04.2005, sygn. PP1-443/21/05, Lubelski Urząd Skarbowy, sygn. PP1-443/21/05
Stan faktyczny:Z przedstawionego stanu faktycznego wynika, iż przy Uniwersytecie funkcjonuje stołówka akademicka prowadzona przez personel Uniwersytetu dla studentów i pracowników. Stołówka nie jest odrębnym podmiotem gospodarczym, a prowadzenie jej jest ściśle związane z działalnością Uniwersytetu. Pytanie:Wnioskodawca pyta czy słusznym jest stosowanie różnych stawek podatku od towarów i usług i tak:1. przy sprzedaży:a) posiłków dla studentów i pracowników Uniwersytetu- stawki zwolnionej (PKWiU 80.30.12-00.00),b) dań garmażeryjnych dla osób z zewnątrz- stawki 7% (PKWiU 55.51.10-00.00),2. organizowanie imprez okolicznościowych (wesela, studniówki, rauty itp.) wraz z zapewnieniem wyżywienia i obsługą kelnerską (PKWiU 55.30.11-00.00) oraz sprzedaż detaliczną nieprzetworzonych towarów (PKWiU 52) ze stawką podstawową 22%.