Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 21.12.2005, sygn. ŁUS-III-2-443/240/05/MJS, Łódzki Urząd Skarbowy, sygn. ŁUS-III-2-443/240/05/MJS

Wniosek dotyczy konieczności dokonania korekty rozliczeń w przypadku stosowania niewłaściwej stawki podatku od towarów i usług w związku z otrzymaną opinią klasyfikacyjną z Urzędu Statystycznego.

Pytanie podatnika

Działając na podstawie art. 14a, art. 216 i art. 217 ustawy z dnia 29.08.1997r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.), po rozpatrzeniu wniosku Spółki o udzielenie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej konieczności dokonania korekty rozliczeń w przypadku stosowania niewłaściwej stawki podatku od towarów i usług w związku z otrzymaną opinią klasyfikacyjną - w świetle przepisów ustawy z dnia 11.03.2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.), Naczelnik Łódzkiego Urzędu Skarbowego uznaje za nieprawidłowe stanowisko przedstawione w złożonym wniosku.

Z w/w wniosku wynika, iż Podatnik zajmuje się produkcją koncentratów owocowych. Podczas produkcji powstają również - jako produkt uboczny - aromaty owocowe będące również przedmiotem sprzedaży. W 2000r. Spółka zwróciła się do Urzędu Skarbowego z zapytaniem, jaką stawkę podatku od towarów i usług należy stosować do sprzedaży aromatów. Wcześniej Podatnik stosował do sprzedaży aromatów stawkę 22 %, ale została ona zakwestionowana przez jednego z kontrahentów Spółki. Urząd Skarbowy w K. udzielił odpowiedzi, iż w tym zakresie należy zwrócić się z zapytaniem do Urzędu Statystycznego w Łodzi. Spółka wystąpiła więc do Urzędu Statystycznego w Łodzi o zaklasyfikowanie naturalnego aromatu jabłkowego. W odpowiedzi Urząd Statystyczny w Łodzi pismem z dnia 25.04.2000r. poinformował, iż według Systematycznego Wykazu Wyrobów (SWW) i obowiązującej od 01.07.1997r. Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU, z uwzględnieniem zmian wprowadzonych rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 26.10.1999r.) naturalny aromat jabłkowy stosowany w przemyśle spożywczym mieści się w grupowaniu SWW 2461-7 "Aromaty owocowe naturalne", PKWiU 15.89.14-90.99, z czego zdaniem Spółki jasno wynikało, iż stawka podatku wynosi 7 %. Podatnik zauważa we wniosku, iż właściwość stawki podatku 7 % potwierdzono w rozmowie telefonicznej z pracownikiem Urzędu Skarbowego w K. co udokumentowano notatką służbową pracownika Spółki. Po uzyskaniu powyższych opinii Spółka wystawiła faktury korygujące za lata ubiegłe, zmieniając stawkę 22 % na stawkę 7 %, zwróciła kontrahentom kwoty wynikające z różnicy stawek, skorygowała deklaracje podatkowe i od tego czasu stosowała do sprzedaży aromatów owocowych stawkę 7 %. W 2005r. inny kontrahent zakwestionował poprawność stawki stosowanej przez Spółkę i przesłał Spółce kopię opinii klasyfikacyjnej Urzędu Statystycznego w Łodzi sprzecznej z opinią uzyskaną przez Spółkę. W dniu 29.08.2005r. Spółka skierowała do Urzędu Statystycznego w Łodzi pismo o ponowne zajęcie stanowiska w sprawie kwalifikacji aromatów owocowych. W odpowiedzi, w piśmie z dnia 06.09.2005r. Ośrodek Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi stwierdził, iż zgodnie z zasadami metodycznymi Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) wprowadzonej rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 18.03.1997r. (Dz. U. Nr 42, poz. 264 ze zm.) - nadal stosownej do celów podatkowych - aromaty owocowe będące produktem ubocznym produkcji koncentratów mieszczą się w grupowaniu PKWiU 24.63.10-75 "Mieszaniny substancji zapachowych oparte na jednej lub kilku takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle spożywczym i do produkcji napojów". Jednocześnie w odniesieniu do swojego pisma z dnia 25.04.2000r. Ośrodek Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi poinformował, iż według Systematycznego Wykazu Wyrobów (SWW) naturalne aromaty owocowe rzeczywiście mieściły się w grupowaniu SWW 2461-7 "Aromaty owocowe naturalne", ale grupowanie PKWiU 15.89.14-90.99 "Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione", wskazane w piśmie z dnia 25.04.2000r. nie było prawidłowe dla produkowanych przez Spółkę aromatów owocowych. A zatem, klasyfikacja statystyczna w zakresie PKWiU stosowana przez Spółkę została uznana za nieprawidłową. Jak stwierdzono we wniosku, od dnia uzyskania nowej opinii klasyfikacyjnej Spółka stosuje dla naturalnych aromatów owocowych stawkę 22 %.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00