Interpretacja
Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 14.11.2005, sygn. 1437/ZI/443/379/KO/05, Urząd Skarbowy Warszawa-Targówek, sygn. 1437/ZI/443/379/KO/05
Ze stanu faktycznego przedstawionego we wniosku wynika, że Spółka jest producentem wyrobów ciastkarskich z ciasta parzonego - określonych jako świeże. Wyroby te Ośrodek Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych sklasyfikował do grupowania: PKWiU 15.81.12-00.00 "Wyroby ciastkarskie świeże (ciastka i ciasta, pieczywo cukiernicze i pozostałe wyroby ciastkarskie z dodatkiem środka słodzącego).Jak wynika z pisma Urzędu Statystycznego - dla celów podatkowych - stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 15 marca 1997r. /Dz. U. Nr 42, poz. 264 ze zm./, zgodnie z którą wyroby ciastkarskie z ciasta parzonego - określone przez producenta jako świeże sklasyfikowane są w grupowaniu PKWiU 15.81.12-00.13 "Wyroby ciastkarskie z ciasta parzonego".Jak wynika z wniosku do produkowanych wyrobów ciastkarskie nie używa się środków spulchniających, gdyż następuje ono podczas obróbki termicznej, w piecu w wysokiej temperaturze. Ponadto, do ww. wyrobów nie dodawane są żadne przedłużacze trwałości. Po wypieku wyroby posiadają cechy organoleptyczne wyrobu świeżego. Produkt nie zawiera substancji chemicznych, z tego względu należy uznać go za świeży.W złożonym wniosku wystąpiono z zapytaniem czy wyroby ciastkarskie z ciasta parzonego podlegają opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług wg stawki 7% bądź 22%?Zdaniem Wnioskodawcy, opisane w stanie faktycznym wyroby ciastkarskie, ze względu na swoją recepturę należy uznać za wyroby świeże, które podlegają opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług w wysokości 7%.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right