Interpretacja
Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 14.04.2004, sygn. PDF 415/9/04, Urząd Skarbowy w Starachowicach, sygn. PDF 415/9/04
Jaką stawką ryczałtu należy opodatkować przychód uzyskiwany z tytułu przygotowania i sprzedaży napojów w ramach prowadzonej działalności gastronomicznej ?
Naczelnik Urzędu Skarbowego w Starachowicach prostuje udzieloną Pani odpowiedź pismem z dnia 10.03.2004 r., znak: PDF 415/4/04 dotyczącą zapytania z dnia 10.02.2004 r., dot. wysokości stawki ryczałtu od przychodu uzyskiwanego z tytułu przygotowania i sprzedaży napojów w ramach prowadzonej działalności gastronomicznej.
Działalność gastronomiczna sklasyfikowana pod poz. 55.30B PKWiU i w ramach tej działalności usługi gastronomiczne polegające na przygotowaniu i sprzedaży napojów "espresso" zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 5 litera a) ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. Nr 144, poz. 930), podlega opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5% - w wysokości 3,0%.
Z uwagi na powyższe prowadzona przez Panią działalność gastronomiczna, w ramach, której świadczone będą usługi polegające na przygotowaniu i sprzedaży napojów winna być opodatkowana zryczałtowanym podatkiem dochodowym w wysokości 3% uzyskanego przychodu.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right