Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Akcyzowa z dnia 24 kwietnia 2019 r., Dyrektor Izby Celnej we Wrocławiu, sygn. WIA-2019-00026

Napój alkoholowy gazowany, barwy (...)*, o zawartości alkoholu etylowego (...)*% obj. ((...)*% mas.). Według deklaracji Wnioskodawcy produkt wytwarzany jest (...)* w procesie fermentacji brzeczki przygotowanej ze (...)*. Wyrób prezentowany jest w puszkach o pojemności (...)*l.

Podstawa prawna

Art. 207 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (tekst jednolity: Dz. U. z 2018 r. poz. 800 ze zm.) w związku z art. 6 oraz art. 2 ust.1 pkt 1, art. 3, art. 7d ust. 1 pkt 1, art. 92 i art. 94 ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (tekst jednolity: Dz. U. z 2018 r., poz. 1114 ze zm.)

Uzasadnienie

Zgodnie z art. 2 ust.1 pkt 1 ww. ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, wyrobami akcyzowymi są m.in. napoje alkoholowe. W myśl art. 92 przywołanej ustawy do napojów alkoholowych zalicza się alkohol etylowy, piwo, wino, napoje fermentowane oraz wyroby pośrednie. W świetle art. 94. ust. 1 ww. ustawy piwem są wszelkie wyroby objęte pozycją CN 2203 00 oraz wszelkie wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, objęte pozycją CN 2206 00, jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% objętości. Zgodnie z art. 3 ww. ustawy o podatku akcyzowym, do celów poboru akcyzy i oznaczania wyrobów akcyzowych znakami akcyzy, a także do wiążących informacji akcyzowych (...) stosuje się klasyfikację w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN) zgodną z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382, z późn. zm.). Natomiast zgodnie z treścią art. 3 ust. 2 ww. ustawy zmiany w Nomenklaturze Scalonej (CN) nie powodują zmian w opodatkowaniu akcyzą wyrobów akcyzowych i samochodów osobowych, jeżeli nie zostały określone w niniejszej ustawie. Zgodnie z art. 1 ust. 2 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej Nomenklatura scalona obejmuje: a) nomenklaturę Systemu Zharmonizowanego; b) wspólnotowe podpodziały do tej nomenklatury nazywane "podpozycjami CN" w tych przypadkach, gdy określona jest odpowiadająca stawka celna; c) przepisy wstępne, dodatkowe uwagi do sekcji lub działów oraz przypisy odnoszące się do podpozycji CN. Ponadto w myśl art. 4 ww. rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 Nomenklatura Scalona, wraz ze stawkami celnymi i innymi stosownymi opłatami oraz środki taryfowe zawarte w Taric lub innych uzgodnieniach wspólnotowych stanowią Wspólną Taryfę Celną. Klasyfikacja towarów w Nomenklaturze Scalonej podlega Ogólnym regułom interpretacji Nomenklatury scalonej (ORINS) zapewniającym jednolitą interpretację, co oznacza, że dany towar jest zawsze klasyfikowany do jednej i tej samej pozycji i podpozycji z wyłączeniem wszelkich innych, które mogłyby być brane pod uwagę. Zgodnie z regułą 1 ORINS, tytuły sekcji, działów i poddziałów mają znaczenie wyłącznie orientacyjne; do celów prawnych klasyfikację towarów należy ustalać zgodnie z brzmieniem pozycji i uwag do sekcji lub działów oraz, o ile nie są one sprzeczne z treścią pozycji i uwag, zgodnie z Ogólnymi regułami interpretacji Nomenklatury scalonej od 2 do 6. Reguła 6 ORINS stanowi natomiast, iż klasyfikacja towarów do podpozycji tej samej pozycji powinna być przeprowadzona zgodnie z ich treścią i uwagami do nich, z uwzględnieniem ewentualnych zmian wynikających z pozostałych reguł ORINS, stosując zasadę, że tylko podpozycje na tym samym poziomie mogą być porównywane. Jednolitemu stosowaniu zarówno Systemu Zharmonizowanego (HS) jak i Nomenklatury scalonej służą noty wyjaśniające. Przedmiotem niniejszej decyzji jest wyrób o nazwie (...)*, który zgodnie z przedstawionymi przez Wnioskodawcę informacjami wytwarzany jest w (...)* procesie fermentacji brzeczki przygotowanej (...)*. Tak przygotowany wyrób rozlewany do puszek o pojemności (...)*l. Ciśnienie panujące w opakowaniach wyrobu gotowego wynosi (...)*bar w 200C. Zdaniem Wnioskodawcy ww. wyrób powinien być zaklasyfikowany do kodu CN 2203 00 09. Badania laboratoryjne wyrobu (...)* przeprowadzone przez Centralne Laboratorium Celno-Skarbowe Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie (sprawozdanie nr (...)*) wykazały, że jest to (...)* o zawartości alkoholu etylowego (...)*% obj. ((...)*% mas.), o zapachu (...)*. Przeprowadzone przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie badania (sprawozdanie z badań nr (...)*) wskazują, że wyrób (...)* posiada (...)*. Badania wykazały ponadto, że wyrób zawiera alkohol w ilości (...)*% m/m ((...)*% obj.), cukry w ilości (...)*g/100 ml oraz uboczne produkty fermentacji tj. (...)*. Barwę wyrobu określono w jednostce EBC na poziomie (...)*, goryczkę w jednostce BU na poziomie (...)*, natomiast pienistość wg NIBEM na poziomie (...)* sekund. Średnią ocenę jakości ogólnej wyrobu określono na (...)*pkt jako dobrą. Jednocześnie, jak wykazały badania (sprawozdanie nr (...)*), piwo bazowe (...)*. Napoje alkoholowe objęte są działem 22 Nomenklatury Scalonej. Uwaga 2 do działu 22 Nomenklatury Scalonej stanowi, że objętościowa moc alkoholu ustalana jest w temperaturze 20 °C. W myśl uwagi 3 do działu 22 Nomenklatury Scalonej napoje alkoholowe klasyfikowane są do pozycji od 2203 do 2206 lub do pozycji 2208, według właściwości. Pozycja 2203 Nomenklatury Scalonej obejmuje piwo otrzymywane ze słodu. Dodatkowo noty wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego do pozycji 2203 precyzują że piwo jest napojem alkoholowym otrzymywanym w wyniku fermentacji roztworu (brzeczki) przygotowanego ze słodowanych zbóż (najczęściej jęczmienia lub pszenicy), wody i (zazwyczaj) chmielu. Do przygotowania roztworu (brzeczki) mogą być również używane pewne ilości niesłodowanych zbóż (np. ziarno kukurydzy lub ryż). Dodatek chmielu nadaje gorzki i aromatyczny smak oraz poprawia trwałość. (...) Piwo może być jasne lub ciemne, słodkie lub gorzkie, łagodne lub mocne. Może być beczkowane, butelkowane lub hermetycznie puszkowane oraz może być sprzedawane jako mocne gorzkie piwo (ale), mocny porter, itd. Uwzględniając powyższe wyrób (...)*posiada właściwości i skład surowcowy, pozwalający uznać go za piwo ze słodu objęte podpozycją 2203 00 09, która obejmuje piwo otrzymywane ze słodu, w pojemnikach o pojemności 10 litrów lub mniejszej, pozostałe. Klasyfikacji ww. wyrobu dokonano na podstawie dostępnych danych dotyczących ww. produktu tj. danych podanych przez Wnioskodawcę w zakresie składu wyrobu, surowców użytych do jego produkcji, opisu procesu technologicznego, sposobu prezentacji wyrobu oraz wyników badań laboratoryjnych (przeprowadzonych przez Centralne Laboratorium Celno-Skarbowe Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie - sprawozdanie nr (...)* oraz przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie - sprawozdanie z badań nr (...)*a także reguł 1. i 6. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej (ORINS), postanowień uwagi 2 i 3 do działu 22 Nomenklatury Scalonej oraz not wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego do pozycji 2203. Klasyfikacja wyrobu (...)*do kodu CN 2203 00 09 w odniesieniu do zapisów ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym pozwala zaliczyć ww. napój alkoholowy do wyrobów akcyzowych wymienionych w art. 94 ust. 1 tej ustawy tj. do piwa.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00