Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok NSA z dnia 14 sierpnia 2019 r., sygn. I GSK 161/17

 

Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Lidia Ciechomska-Florek Sędzia NSA Janusz Zajda Sędzia del. WSA Artur Adamiec (spr.) Protokolant asystent sędziego Elżbieta Jabłońska-Gorzelak po rozpoznaniu w dniu 14 sierpnia 2019 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej A sp. z o.o. w W. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 29 listopada 2016 r. sygn. akt V SA/Wa 4830/15 w sprawie ze skargi A sp. z o.o. w W. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Warszawie z dnia [...] października 2015 r. nr [...] w przedmiocie wiążącej informacji akcyzowej 1. uchyla zaskarżony wyrok; 2. uchyla zaskarżoną decyzję; 3. zasądza od Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Warszawie na rzecz A sp. z o.o. w W. 820 (osiemset dwadzieścia) złotych tytułem kosztów postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

I GSK 161/17

Uzasadnienie

Wyrokiem z dnia 29 listopada 2016 r., sygn.. akt V SA/Wa 4830/15 Wojewódzki Sąd oddalił skargę O. T. Sp. z o.o. w W. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Warszawie z dnia [...] października 2015 r., nr [...] w przedmiocie wiążącej informacji akcyzowej.

Sąd I instancji orzekał w następującym stanie faktycznym:

Wnioskiem z [...] kwietnia 2015 r. skarżąca zwróciła się do Dyrektora Izby Celnej we Wrocławiu o wydanie wiążącej informacji akcyzowej dla wyrobu o nazwie handlowej: "Piwo jasne pełne [...]".

Decyzją z [...] lipca 2015 r. organ I instancji określił, iż przedmiotowy wyrób, opisany jako: "Napój otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki przygotowanej m.in. z jęczmienia browarnego, słodu jęczmiennego, syropu glukozowego oraz chmielu, o zawartości alkoholu etylowego ok. 5,7 % obj. zapach wyraźnie chmielowy, bez zapachów obcych, smak wyraźnie gorzki, lekko alkoholowy bez obcych posmaków. Rozlewany do puszek lub butelek. Udział surowców słodowanych w produkcji napoju wynosi 20 % ", jest napojem fermentowanym.

Organ I instancji wskazał m.in., że: "Klasyfikacja wyrobu do pozycji CN 2206 obejmującej Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone zgodna jest z postanowieniami reguł 1. i 6. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej Wspólnej Taryfy Celnej oraz komentarzem zawartym w Notach wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego (HS) do pozycji CN 2206 (...)". W ocenie organu I instancji zaklasyfikowanie wyrobu do sugerowanego przez stronę pozycji CN 2203, stanowiłoby naruszenie zasad klasyfikacji wynikających z postanowień ww. reguły 1. ORINS, "z uwagi na zapis tej pozycji o brzmieniu Piwo otrzymywane ze słodu, który wyklucza możliwość zaklasyfikowania tego wyrobu do tej pozycji ze względu na niewielką zawartość składników słodowanych użytych do jego produkcji. Przedmiotowy wyrób spełnia kryteria ww. postanowień i zgodny jest z treścią pozycji 2206. Biorąc pod uwagę cechy wyrobu wypełnia on definicję napoju fermentowanego, o którym mowa w art. 96 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym".

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00