Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 29 listopada 2016 r., sygn. V SA/Wa 4830/15

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA - Irena Jakubiec-Kudiura, Sędzia WSA - Jarosław Stopczyński, Sędzia WSA - Tomasz Zawiślak (spr.), Protokolant referent - Maryla Wiśniewska, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 29 listopada 2016 r. sprawy ze skargi O. T. Sp. z o.o. w W. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Warszawie z dnia (...) października 2015 r., nr (...) w przedmiocie wiążącej informacji akcyzowej; oddala skargę.

Uzasadnienie

Przedmiotem skargi O. sp. z o.o. w W. (dalej jako: "skarżąca" "strona" lub "Spółka") była decyzja Dyrektora Izby Celnej w W. (dalej jako: "Dyrektor IC" lub "organ II instancji") z [...] października 2015 r. nr [...] utrzymująca w mocy Wiążącą Informację Akcyzową zawartą w decyzji Dyrektora Izby Celnej we W. (dalej jako: "organ I instancji") z [...] lipca 2015 r. nr [...] wydaną dla wyrobu "[...]".

Zaskarżona decyzja została wydana w następującym stanie faktycznym i prawnym.

Wnioskiem z [...] kwietnia 2015 r. (data nadania) skarżąca zwróciła się do Dyrektora Izby Celnej we W. o wydanie wiążącej informacji akcyzowej dla wyrobu o nazwie handlowej: "[...]".

Decyzją z [...] lipca 2015 r. organ I instancji określił, iż przedmiotowy wyrób, opisany jako: "Napój otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki przygotowanej m.in. z jęczmienia browarnego, słodu jęczmiennego, syropu glukozowego oraz chmielu, o zawartości alkoholu etylowego ok. 5,7 % obj. zapach wyraźnie chmielowy, bez zapachów obcych, smak wyraźnie gorzki, lekko alkoholowy bez obcych posmaków. Rozlewany do puszek lub butelek. Udział surowców słodowanych w produkcji napoju wynosi 20 % ", jest napojem fermentowanym.

Organ I instancji wskazał m.in., że: "Klasyfikacja wyrobu do pozycji CN 2206 obejmującej Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone zgodna jest z postanowieniami reguł 1. i 6. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej Wspólnej Taryfy Celnej oraz komentarzem zawartym w Notach wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego (HS) do pozycji CN 2206 (...)". W ocenie organu I instancji zaklasyfikowanie wyrobu do sugerowanego przez stronę pozycji CN 2203, stanowiłoby naruszenie zasad klasyfikacji wynikających z postanowień ww. reguły 1. ORINS, "z uwagi na zapis tej pozycji o brzmieniu Piwo otrzymywane ze słodu, który wyklucza możliwość zaklasyfikowania tego wyrobu do tej pozycji ze względu na niewielką zawartość składników słodowanych użytych do jego produkcji. Przedmiotowy wyrób spełnia kryteria ww. postanowień i zgodny jest z treścią pozycji 2206. Biorąc pod uwagę cechy wyrobu wypełnia on definicję napoju fermentowanego, o którym mowa w art. 96 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym".

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00