Wyrok NSA z dnia 6 czerwca 2019 r., sygn. I FSK 452/15
Zidentyfikowanie normy prawa krajowego właściwej do kwalifikacji prawnopodatkowej danego towaru z punktu widzenia stawki podatku VAT, wymaga uwzględnienia preferencji konsumentów w odniesieniu do danych towarów zestawianych jako rzekomo podobne. To bowiem cecha podobieństwa (wyrażana tymi preferencjami) ostatecznie przesądza, czy odniesienie prawa krajowego do danego przypadku w kontekście zidentyfikowania stawki podatku VAT, odpowiadać będzie warunkowi zgodności z prawem unijnym.
Teza od Redakcji
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Arkadiusz Cudak, Sędzia NSA Małgorzata Niezgódka-Medek, Sędzia NSA Hieronim Sęk (sprawozdawca), Protokolant Marek Wojtasiewicz, po rozpoznaniu w dniu 6 czerwca 2019 r. na rozprawie w Izbie Finansowej skargi kasacyjnej K. Sp. z o. o. w T. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z dnia 5 listopada 2014 r. sygn. akt I SA/Po 132/14 w sprawie ze skargi K. sp. z o. o. w T. na interpretację indywidualną Ministra Finansów z dnia 16 października 2013 r. nr ILPP2/443-665/13-2/AKr w przedmiocie podatku od towarów i usług 1) oddala skargę kasacyjną, 2) zasądza od K. sp. z o. o. w T. na rzecz Szefa Krajowej Administracji Skarbowej kwotę 240 (słownie: dwieście czterdzieści) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.
Uzasadnienie
1. Przedmiot skargi kasacyjnej oraz podmiot ją wnoszący
1.1. K. sp. z o.o. w T. (dalej: Spółka lub Skarżąca) wniosła skargę kasacyjną od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z dnia 5 listopada 2014 r., sygn. akt I SA/Po 132/14.
1.2. Powołanym wyrokiem Sąd oddalił skargę Spółki na interpretację indywidualną Ministra Finansów z dnia 16 października 2013 r. w przedmiocie podatku od towarów i usług (dalej: podatek VAT).
2. Relacja ze stanu sprawy przedstawionego przez Sąd pierwszej instancji
2.1. We wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej Spółka wskazała, że: - prowadzi działalność w zakresie produkcji mieszanek, koncentratów oraz mrożonek cukierniczych i piekarniczych; - ze względu na ograniczone możliwości procesów technologicznych i rosnące wymagania rynkowe dotyczące procesu dystrybucji, część wyprodukowanego asortymentu sprzedaje kontrahentom w formie zamrożonego produktu gotowego; - dystrybuowane w ten sposób produkty poddawane są procesowi głębokiego zamrażania, a następnie przechowywania w niskiej temperaturze (-18°C); - do produktów mrożonych należą pączki, muffiny, ciasta i inne wyroby ciastkarskie, klasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.71.12.0 "Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże"; - produkty te nadają się bezpośrednio do spożycia dopiero po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej (20°C); - wskazane produkty w postaci zamrożonej mogą być przechowywane przez okres 9-12 miesięcy w zależności od rodzaju, natomiast po rozmrożeniu termin ich przydatności do spożycia wynosi 2 lub 3 dni.