Wyrok NSA z dnia 26 stycznia 2017 r., sygn. II GSK 1301/15
Dodatek do żywności" może być zarazem "substancją pomocniczą w przetwórstwie" W załącznikach do tego rozporządzenia ustanowione zostały wykazy dozwolonych dodatków do żywności, aby zapewnić m.in. właściwy poziom ochrony zdrowia ludzi i poziom ochrony konsumentów, efektywne funkcjonowanie rynku środków spożywczych.
Teza od Redakcji
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Małgorzata Korycińska Sędzia NSA Joanna Zabłocka Sędzia del. WSA Magdalena Maliszewska (spr.) Protokolant Agata Zdunek po rozpoznaniu w dniu 26 stycznia 2017 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej A. Spółki z o.o., Spółki komandytowej w Ł. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi z dnia 19 lutego 2015 r., sygn. akt III SA/Łd 1114/14 w sprawie ze skargi A. Spółki z o.o., Spółki komandytowej w Ł. na zalecenia pokontrolne [...] Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Ł. z dnia [...] kwietnia 2014 r., nr [...] w przedmiocie wezwania do usunięcia nieprawidłowości w zakresie oznakowania produktów oddala skargę kasacyjną.
Uzasadnienie
Wyrokiem z dnia 19 lutego 2015 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi oddalił skargę skargi A Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, spółki komandytowej z siedzibą w Ł. (dalej jako: Spółka, skarżąca, skarżąca kasacyjnie) na zalecenia pokontrolne Łódzkiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] kwietnia 2014 roku nr [...] w przedmiocie nałożenia obowiązku zmiany oznakowania produktu.
Sąd pierwszej instancji przyjął jako podstawę orzekania następujący stan faktyczny.
W wyniku kontroli przeprowadzonej przez Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Łodzi w przedsiębiorstwie A Sp. z ograniczoną odpowiedzialnością, Spółka komandytowa w Ł., organ stwierdził nieprawidłowości w zakresie zgodności znakowania drożdży winiarskich z przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego. Podstawę przeprowadzenia kontroli stanowiły przepisy art. 17 ust. 1, pkt. 8 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. nr 187, poz. 1577 ze zm.), art. 8 ust. 2 pkt 6 oraz ust. 3, 5 i 6 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 116, poz. 975), art. 27 ust. 9 lit. a), b) i c) rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz. Urz. WE L 189, 20.07.2007 ze zm.) oraz art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 882/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165 z 30.4.2004, str. 1-1414; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200-251, ze zm.), a także w związku z art. 79a ust. 2 i 6 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2010 r., nr 220, poz. 1447, ze zm.).