Wyrok NSA z dnia 19 października 2016 r., sygn. II GSK 684/15
Inne
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Cezary Pryca (spr.) Sędzia NSA Anna Robotowska Sędzia del. WSA Marek Sachajko Protokolant starszy asystent sędziego Michał Stępkowski po rozpoznaniu w dniu 19 października 2016 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej Z. P. M. "G." J. G. S. j. w S. G. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 6 października 2014 r. sygn. akt VI SA/Wa 3202/13 w sprawie ze skargi Z. Pr. M. "G." J. G. S. j. w S. G. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] września 2013 r. nr [...] w przedmiocie kary pieniężnej za wprowadzenie do obrotu zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego 1. oddala skargę kasacyjną; 2. zasądza od Z. P. M. "G." J. G. S. j. w S. G. na rzecz Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych [...] (czterysta pięćdziesiąt) złotych tytułem kosztów postępowania kasacyjnego.
Uzasadnienie
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie wyrokiem z dnia 6 października 2014 r., sygn. akt VI SA/Wa 3202/13, oddalił skargę Zakładu Przetwórstwa Mięsnego ,,G." J. Sp. jawna z siedzibą w S. G. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia 9 września 2013 r. nr ....w przedmiocie kary pieniężnej za wprowadzenie do obrotu zafałszowanego artykułu rolno - spożywczego.
Z uzasadnienie wyroku Sądu I instancji wynika, że za podstawę rozstrzygnięcia przyjął on następujące ustalenia.
W dniach 5, 12 marca 2013 r. inspektorzy Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Łodzi, przeprowadzili w Zakładach Przetwórstwa Mięsnego "G." J. G. Sp. jawna z siedzibą w S. G. (dalej: Skarżąca), kontrolę w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego oraz produktów mięsnych, w tym identyfikalności ich pochodzenia. Kontrola wykazała nieprawidłowości w oznakowaniu szynki, polegające na wskazaniu nazwy niezgodnej z prawdą tj. "szynka", podczas gdy w składzie wyrobu oprócz szynki, zastosowano skórki wieprzowe oraz mięso wieprzowe kl. III, co jest niezgodne z art. 6 ust. 2 ustawy o jakości handlowej w związku z art. 47 ust. 1 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm).