Wyrok NSA z dnia 16 października 2015 r., sygn. II GSK 2023/14
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Marzenna Zielińska Sędzia NSA Stanisław Gronowski (spr.) Sędzia del. WSA Mirosław Trzecki Protokolant Paweł Gorajewski po rozpoznaniu w dniu 16 października 2015 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej Cz.D. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w W. z dnia 31 marca 2014 r. sygn. akt VI SA/Wa 3573/13 w sprawie ze skargi Cz. D. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia 18 października 2013 r. nr . w przedmiocie nakazu prawidłowego oznakowania produktu spożywczego 1. uchyla zaskarżony wyrok, 2. uchyla zaskarżoną decyzją oraz poprzedzającą ją decyzję Zachodniopomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z dnia 25 czerwca 2013 r. . 3. zasądza od Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych na rzecz Cz. D. 580 zł (pięćset osiemdziesiąt złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego.
Uzasadnienie
Wyrokiem Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w W. z dnia 31 marca 2014 r. sygn. akt VI SA/Wa 3573/13, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 31 marca 2014 r. sprawy ze skargi Cz. D. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia 18 października 2013 r. nr .w przedmiocie nakazania prawidłowego oznakowania zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego, oddalono skargę
Sąd pierwszej instancji przyjął następujące ustalenia w sprawie:
Wspomnianą decyzją Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych uchylił decyzję Zachodniopomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z dnia 25 czerwca 2013 r. i nakazał Cz.D.(dalej: "skarżący"), prowadzącemu działalność gospodarczą pod nazwą P.z siedzibą w K., poddanie zabiegowi prawidłowego oznakowania zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego o nazwie: "Makaron wstążka wąska a’400 g", wielkość partii magazynowej 56,00 kg, poprzez zamieszczenie w oznakowaniu wyrobu w sposób zgodny z przepisami, tj. "Makaron z kurkumą" lub "Makaron z dodatkiem kurkumy".