Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok NSA z dnia 25 czerwca 2015 r., sygn. II GSK 1198/14

 

Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Maria Myślińska Sędzia NSA Małgorzata Korycińska Sędzia NSA Cezary Pryca (spr.) Protokolant Ewa Czajkowska po rozpoznaniu w dniu 25 czerwca 2015 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej I.-Ł. Spółki z o.o. w Ł. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w W. z dnia 10 stycznia 2014 r. sygn. akt VI SA/Wa 2836/13 w sprawie ze skargi I.-Ł. Spółka z o.o. w Ł. na decyzję Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z dnia [...] sierpnia 2013 r. nr [...] w przedmiocie kosztów przeprowadzonych badań laboratoryjnych 1.oddala skargę kasacyjną; 2. zasądza od I.-Ł. Spółki z o.o. w Ł. na rzecz Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów 120 (sto dwadzieścia) złotych tytułem kosztów postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Wyrokiem z dnia [...] stycznia 2014 r., sygn. akt VI SA/Wa 2836/13, Wojewódzki Sąd Administracyjny w W. oddalił skargę I.- Ł. Spółka z o.o. z siedzibą w Ł. na decyzję Prezesa Urzędu Konkurencji i Konsumentów z dnia [...] sierpnia 2013 r. nr [...] w przedmiocie obciążenia kosztami badań.

Przedstawiając stan faktyczny sprawy Sąd I instancji wskazał, że Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej (dalej: WIIH) przeprowadził kontrolę w dniach [...] lutego - [...] marca 2013 r. w hurtowni zlokalizowanej w Ł. należącej do I.-Ł. Sp. z o.o. w Ł.. Do badań laboratoryjnych pobrano m.in. próbkę filetów bez skóry pangi sum głęboko mrożonych, glazurowanych bez opakowań w ilości 1,12 kg, importowanych przez A. Sp. z o.o. z siedzibą w B. (dalej: określanej jako próbka podstawowa lub wyjściowa). Z partii produktu pobrano, zabezpieczono i przekazano skarżącej w celu przechowania, próbkę kontrolną w ilości 1,04 kg (protokół kontroli z dnia [...] lutego 2013 r.), protokół pobrania próbki produktu nr [...] z dnia [...] marca 2013 r. oraz protokół pobrania próbki kontrolnej nr [...] z dnia [...] marca 2013 r.).

Laboratorium Kontrolno-Analityczne Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w K. wykazało, że glazurowane filety pangi sum zawierały zawyżoną zawartość glazury, tj. 27,8% ± 1,7%, w stosunku do zadeklarowanej przez producenta na opakowaniach zbiorczych produktu, tj. 20%. Wyniki badania zostały przekazane skarżącej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00