Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

TEMATY:
TEMATY:

Wyrok NSA z dnia 27 października 2009 r., sygn. I GSK 394/09

 

Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Józef Waksmundzki (spr.) Sędziowie NSA Jerzy Sulimierski Janusz Zajda Protokolant Beata Cisek po rozpoznaniu w dniu 27 października 2009 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej N. Z. P. Spółki z o.o. w O. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w O. z dnia 11 marca 2009 r. sygn. akt I SA/Op 424/08 w sprawie ze skargi N. Z. P. Spółki z o.o. w O. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w O. z dnia [...] października 2008 r. nr [...] w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za prawidłowe 1. oddala skargę kasacyjną, 2. zasądza od N. Z. P. Spółki z o.o. w O. na rzecz Dyrektora Izby Celnej w O. kwotę 1800 (tysiąc osiemset) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Zaskarżonym wyrokiem z dnia 11 marca 2009 r. o sygnaturze akt I SA/Op 424/08 Wojewódzki Sąd Administracyjny w O. oddalił skargę N. Z. P. Spółki z o.o. z siedzibą w O. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w O. z dnia [...] października 2008 r. o nr [...] w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za prawidłowe, która utrzymała w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Celnego w O. z dnia [...] stycznia 2008 r. o nr [...].

Sąd pierwszej instancji oparł swoje rozstrzygnięcie na ustaleniach faktycznych organów celnych obu instancji, które stwierdziły, że w dniu [...] sierpnia 2003 r. dokonano w imieniu skarżącej zgłoszenia celnego według dokumentu SAD o nr [...], na podstawie którego objęto procedurą dopuszczenia do obrotu m.in. określony w poz. 2 towar o nazwie [...], klasyfikując go kodem PCN 2106 90 98 0 ze stawką celną 25%. W dniu [...] sierpnia 2006 r. skarżąca Spółka wniosła o uznanie powyższego zgłoszenia celnego za nieprawidłowe w zakresie poz. 2, domagając się zmiany poprzez klasyfikację wskazanego wyżej towaru według kodu PCN 1901 10 00 ze stawką celną 5%. W oparciu m.in. o opinie biegłych z zakresu technologii żywienia organy celne stwierdziły, że importowany towar jest środkiem spożywczym, specjalnie zmodyfikowanym mlekiem w proszku, preparatem mlekozastępczym (zastępującym mleko kobiece) znajdującym zastosowanie w żywieniu zdrowych niemowląt, u których istnieje ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej na białka mleka krowiego i mogącym jej zapobiegać poprzez przekształcenie odpowiedzialnych za reakcje alergiczne pełnych cząsteczek naturalnego białka serwatkowego (czyli długołańcuchowych polimerów aminokwasów) w hydrolizat białek serwatkowych o nieznacznym stopniu hydrolizy, o obniżonych właściwościach alergizujących, będących jedynym źródłem białka w preparacie. Preparat ten nie ma właściwości leczniczych, łagodzi różnego rodzaju niewielkie dolegliwości mogące wystąpić podczas okresu przejściowego z karmienia naturalnego. Jest to dieta w proszku (do spożycia po rozpuszczeniu w wodzie), kompletna pod względem odżywczym i bezglutenowa. Towar ten jest preparatem wytworzonym bezpośrednio z hydrolizatu białka serwatkowego, syropu glukozowego, a także laktozy, lecz sama jej obecność nie jest wystarczająca, aby towar ten można było uznać za przetwór wytworzony ze składników mleka. Również występująca w nim skrobia ma charakter przetworzony i ma na celu jedynie jego zagęszczenie (przy rozpuszczaniu w wodzie) oraz poprawienie właściwości sycących. Oznacza to, że importowany towar prawidłowo został zakwalifikowany do pozycji 2106 Taryfy celnej obejmującej preparaty spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone. Nie ma natomiast podstaw do taryfikowania sprowadzonego towaru pod pozycją 1901 i podpozycją 1901 10 00 (obejmującą przetwory dla niemowląt przygotowane do sprzedaży detalicznej).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00