Wyrok NSA z dnia 23 maja 2005 r., sygn. I GSK 208/05
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Urszula Raczkiewicz, Sędziowie NSA Maria Myślińska, Hanna Szafrańska - Falkiewicz (spr.), Protokolant Anna Fyda, po rozpoznaniu w dniu 10 maja 2005 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej "[...]" Spółki z o.o. Zakład Pracy Chronionej w Koninie od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku z dnia 7 października 2004 r., sygn. akt 3 I SA/Gd 514/03 w sprawie ze skargi "[...]" Spółki z o.o. Zakład Pracy Chronionej w Koninie na decyzję Prezesa Głównego Urzędu Ceł z dnia 31 lipca 2001 r., Nr [...] w przedmiocie klasyfikacji taryfowej towaru oddala skargę kasacyjną
Uzasadnienie
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku wyrokiem z dnia 7 października 2004 r. sygn. akt 3 I SA/Gd 514/03 oddalił skargę "[...]" Spółki z o.o. Zakład Pracy Chronionej w Koninie na decyzję Prezesa Głównego Urzędu Ceł z dnia 31 lipca 2001 r. nr [...] w przedmiocie klasyfikacji taryfowej towaru.
Sąd uznając za miarodajne dokonane w postępowaniu administracyjnym ustalenia co do stanu faktycznego sprawy podał, że w dniu 20 marca 2001 r. M. G. działający w imieniu Spółki zgłosił w celu objęcia procedurą dopuszczenia do obrotu aromat kurczaka i aromat wanilii klasyfikując je do kodu PCN 3302 10 90 0, ze stawką celną obniżoną z tytułu pochodzenia towaru z Unii Europejskiej w wysokości 0%, załączając do zgłoszenia celnego faktury z dnia 13 marca 2001 r. nr [...], deklarację wartości celnej oraz kserokopię świadectwa EUR 1.
Decyzją z dnia 29 marca 2001 r., po uprzednim wszczęciu z urzędu postępowania w sprawie spornego zgłoszenia celnego, Dyrektor Urzędu Celnego w Toruniu uznał to zgłoszenie za nieprawidłowe i zaklasyfikował sporny towar do kodu PCN 2103 90 90 0 z autonomiczną stawką celną w wysokości 30%, określając jednocześnie kwotę długu celnego.
W wyniku rozpatrzenia odwołania strony Prezes Głównego Urzędu Ceł utrzymał w mocy zaskarżoną decyzję organu pierwszej instancji uznając, że zakwalifikowanie mieszanin do pozycji 3302 byłoby możliwe, gdyby nie zawierały one dodatkowych składników, takich jak mąka, drożdże, skrobia, serwatka, glutaminian sodu itp.