Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2010-12-15

1. Koszty niewykorzystanych zdolności produkcyjnych oraz ich wpływ na wynik finansowy jednostki

Właściwie ustalony jednostkowy koszt wytworzenia produktu jest podstawą wielu znaczących i istotnych decyzji podejmowanych przez zarządzających jednostką. Ponadto prawidłowe ustalenie jednostkowego kosztu wytworzenia produktu jest konieczne w celu sporządzenia sprawozdań finansowych rzetelnie i jasno przedstawiających sytuację finansowo-majątkową jednostki, co jest jej podstawowym obowiązkiem wynikającym z ustawy o rachunkowości.

Międzynarodowe Standardy Rachunkowości oraz ustawa o rachunkowości nakładają na jednostkę obowiązek wyceny produktów gotowych po koszcie wytworzenia, ustalonym w określony sposób, podając elementy kosztów składające się na jego wysokość, a także pozycje kosztów niestanowiące kosztu wytworzenia. Na koszty wytworzenia zapasów zgodnie z MSR 2 Zapasy składają się koszty związane bezpośrednio z jednostką produkcji, takie jak bezpośrednia robocizna. Składają się na nie także systematycznie przypisane, stałe i zmienne pośrednie koszty produkcji, poniesione przy przetwarzaniu materiałów na gotowe dobra (§12 MSR 2). Podobnie koszt wytworzenia definiuje ustawa. Zgodnie z nią koszt wytworzenia produktu obejmuje koszty pozostające w bezpośrednim związku z danym produktem oraz uzasadnioną część kosztów pośrednio związanych z wytworzeniem tego produktu (art. 28 ust. 3).

Do kosztu wytworzenia nie należy zaliczać (zgodnie z MSR i uor) kosztów będących konsekwencją niewykorzystanych zdolności produkcyjnych. Koszty te, będące kosztami okresu, powinny obciążyć wynik finansowy jednostki w okresie ich poniesienia.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00