Porada
1. Rachunkowe i podatkowe aspekty deputatu chleba
Spółdzielnia prowadzi m.in. działalność w zakresie produkcji pieczywa. Zgodnie z zapisami w regulaminie wynagrodzeń codziennie wydaje pracownikom piekarni deputat w postaci jednego chleba dla każdego pracownika. W związku z tym prowadzi ewidencję wydanego pieczywa z potwierdzeniem jego odbioru przez pracownika oraz codziennie wystawia fakturę wewnętrzną VAT. Na koniec miesiąca wartość wydanego deputatu (w cenie brutto sprzedaży) dla każdego pracownika jest doliczona do jego wynagrodzenia. Od tak wyliczonego wynagrodzenia jest potrącana zaliczka na podatek dochodowy oraz składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Jak powinna wyglądać prawidłowa ewidencja wydanego deputatu? Czy należny VAT z faktury wewnętrznej stanowi koszt uzyskania przychodu?
PROBLEM
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right