comment
Artykuł
Data publikacji: 2016-07-29
Kiedy można stosować stawkę 5% przy sprzedaży posiłków - interpretacja ogólna MF
Sprzedaż przez placówki gastronomiczne posiłków, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji (tzw. sprzedaż na wynos), nie jest opodatkowana stawką 5%. Należy zasadniczo zastosować stawkę 8%. Stawkę 5% możemy stosować tylko do posiłków, które nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, np. są zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż. Tak uznał Minister Finansów w wydanej interpretacji ogólnej z 24 czerwca 2016 r. (sygn. PT1.050.3.2016.156). Zmienił tym samym dotychczasowe stanowisko organów podatkowych.
Pozostało 86% treści
Chcesz uzyskać dostęp? Skorzystaj z bezpłatnego abonamentu
Zobacz także
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
Szkolenie