Artykuł
Jaką stawkę zastosować do sprzedaży gotowych posiłków
Sprzedaż gotowych (tj. przygotowanych, przyprawionych, ugotowanych) posiłków i dań, sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.85.1, zamrożonych lub pakowanych i etykietowanych z przeznaczeniem na sprzedaż w stanie nieprzetworzonym jest opodatkowana stawką 5%. Natomiast sprzedaż gotowych posiłków i dań na wynos, przygotowanych w bufecie w stanie nadającym się do bezpośredniego spożycia, stanowi de facto usługę związaną z wyżywieniem. Usługa ta będzie opodatkowana 8% stawką VAT - na podstawie § 7 ust. 1 pkt 1 w związku z poz. 7 załącznika nr 1 do ww. rozporządzenia - z uwzględnieniem wyłączeń tam przewidzianych. Stawka 8% będzie miała również zastosowanie do posiłków kupionych od podmiotu trzeciego i przygotowanych przez podatnika do bezpośredniej konsumpcji. Tak uznał Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu w interpretacji indywidualnej z 28 czerwca 2011 r. (nr ILPP1/443-547/11-2/MK), której fragment prezentujemy poniżej.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right