Jak prowadzić ewidencję sprzedaży w bufecie
Przedmiotem mojej działalności gospodarczej jest prowadzenie bufetu. Nie mam obowiązku ewidencjonowania sprzedaży przy użyciu kasy fiskalnej. Problem sprawia mi naliczenie VAT od sprzedaży bezrachunkowej, ponieważ w jednym miejscu prowadzę handel (sprzedaję np. słodycze, napoje, chipsy, jabłka) w stanie nieprzetworzonym. Dla tej sprzedaży mogłabym zastosować zasadę struktury zakupu towarów handlowych z danego miesiąca. W tym samym miejscu sprzedaję towary przetworzone, np. ciepłe posiłki, kanapki, komponowane przeze mnie desery lodowe, napoje wlane do szklanek z dodatkami, dla których stawka jest 7%. Na koniec miesiąca mam jedną kwotę brutto sprzedaży. Może powinnam zapisywać w dziennym zestawieniu, co sprzedałam i z jaką stawką VAT, a na koniec miesiąca sumować poszczególne stawki? Ale czy jest to wiarygodny sposób dla US? Mam też pytanie dotyczące drinków: czy należy je traktować jako towar przetworzony i opodatkować stawką 7%? W urzędzie skarbowym proponują mi zakup kasy fiskalnej.