Sprzedaż świeżych sałatek, kanapek, zup, tart i deserów opodatkowana stawką 5% - interpretacja MF
Interpretacja indywidualna z 25 listopada 2013 r. wydana przez Dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP2/443-714/13-4/JN
INTERPRETACJA INDYWIDUALNA
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749, z późn. zm.) oraz § 2 i § 5a rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 2 września 2013 r. (data wpływu 4 września 2013 r.) uzupełnionym pismem z dnia 6 października 2013 r. (data wpływu 8 listopada 2013 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania za dostawę towarów sprzedaży świeżych sałatek, kanapek, zup, tart i deserów oraz zastosowania stawki podatku VAT w wysokości 5% przy ich sprzedaży - jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 4 września 2013 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania za dostawę towarów sprzedaży świeżych sałatek, kanapek, zup, tart i deserów oraz zastosowania stawki podatku VAT w wysokości 5% przy ich sprzedaży.
Przedmiotowy wniosek został uzupełniony poprzez uiszczenie należnej opłaty.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący zaistniały stan faktyczny.
Wnioskodawca, w ramach działalności gospodarczej prowadzi sprzedaż gotowych do spożycia posiłków, takich m.in. jak świeże sałatki, kanapki, zupy, tarty oraz desery. Działalność ta jest prowadzona w ramach umowy franchesingu, gdzie Wnioskodawca jest franchesingobiorcą. W lokalu prowadzona jest również sprzedaż posiłków zamówionych telefonicznie z dostawą do klienta.