Porada
Czy punkt gastronomiczny powinien uiszczać opłatę produktową
Rozpoczęłam prowadzenie niedużego lokalu gastronomicznego (pizzeria) z możliwością dostawy zamówienia do klienta. Czy w związku z tym powinnam obliczać opłatę produktową za kartony do pizzy?
problem
rada
Tak, ponieważ w związku z prowadzeniem pizzerii wprowadzają Państwo do obrotu opakowania jednorazowego użytku (tekturowe kartony do pizzy). Z tego powodu obciążają Państwa obowiązki wynikające z ustawy o opłacie produktowej. Szczegóły - w uzasadnieniu.
uzasadnienie
Obowiązek uiszczenia opłaty produktowej obciąża m.in. przedsiębiorców, którzy wprowadzają produkty w opakowaniach na rynek, oraz przedsiębiorców wprowadzających towary na terytorium kraju w drodze importu lub wewnątrzwspólnotowego nabycia. W tych wypadkach nie ma znaczenia wielkość punktu, w którym prowadzona jest sprzedaż, ani to, czy sprzedaż jest detaliczna. Ustawa o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej i opłacie depozytowej (dalej: ustawa o opłacie produktowej) dotyczy podmiotów, o którym mowa w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej. Ponieważ, jak rozumiem, wykonują Państwo we własnym imieniu działalność gospodarczą, to jako przedsiębiorcy podlegają Państwo przepisom ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. I odpowiednio również przepisom ustawy o opłacie produktowej.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right