Artykuł
Święta w firmie
Święta Bożego Narodzenia to okres, w którym pracodawcy niezwykle chętnie dokonują na rzecz swoich pracowników dodatkowych świadczeń. Do najpopularniejszych należy wręczanie pracownikom bonów, talonów, paczek świątecznych oraz organizacja imprez mikołajkowych i wigilijnych. Niektóre firmy decydują się również na obdarowywanie osób współpracujących z nimi, byłych pracowników oraz dzieci pracowników. Niezwykle popularnym zwyczajem wśród firm jest wysyłanie kontrahentom kart i upominków świątecznych.
W wielu przypadkach dokonanie powyższych czynności będzie skutkowało koniecznością:
l doliczenia wartości świadczeń do przychodu obdarowanego, a co za tym idzie, wystąpienia przez pracodawcę w roli płatnika,
l prawidłowej kwalifikacji poniesionych wydatków do kosztów uzyskania przychodów,
l rozliczenia VAT należnego i naliczonego,
l potrącenia składek na ubezpieczenia społeczne.
Rozpatrując skutki podatkowe organizowania świąt w firmie, należy mieć na uwadze źródło finansowania tego rodzaju świadczeń oraz ich wartość. Czynniki te mogą decydować o opodatkowaniu lub nieopodatkowaniu podejmowanych przez nas działań.
W poniższym opracowaniu przedstawiamy skutki organizacji świąt w firmie. Podpowiadamy, jak prawidłowo rozliczyć przychody, koszty oraz VAT związany z tego rodzaju czynnościami. Każdy przypadek obrazujemy ewidencją księgową. Pokazujemy, jakie obowiązki w zakresie ubezpieczeń społecznych wiążą się z organizacją świąt w firmie.
1. Bony i paczki
1.1. Bony towarowe i inne rodzaje bonów
Skutki w podatkach dochodowych
Obok najpopularniejszych na rynku bonów towarowych coraz większą popularnością zarówno wśród pracodawców, jak i pracowników cieszą się bony (kupony):
l kulturalno-rekreacyjne, które można wykorzystać w biurach podróży, hotelach, ośrodkach SPA, ośrodkach sportowych, na basenach,
l podarunkowe, które można wykorzystać w sklepach odzieżowych, sklepach RTV i AGD, perfumeriach, salonach jubilerskich,
restauracyjne (żywieniowe), dzięki którym pracodawca finansuje pracownikom ciepłe posiłki w trakcie i po pracy, jednocześnie pozostawiając im swobodę wyboru miejsca, czasu i rodzaju dania.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right