comment

Artykuł

Data publikacji: 2018-07-02

Sprawozdania wyborcze komitetów uczestniczących w wyborach do Sejmu i do Senatu

Finansowanie kampanii wyborczej jest jawne - zgodnie z art. 107 Ordynacji wyborczej. Następstwem tego przepisu jest obowiązek sporządzenia przez pełnomocnika finansowego komitetu wyborczego sprawozdania finansowego z wyborów, poddanie tego sprawozdania badaniu przez biegłego rewidenta, a następnie przedłożenie go Państwowej Komisji Wyborczej. Sprawozdanie takie należy przedłożyć PKW w terminie 3 miesięcy od dnia wyborów, tj. do 21 stycznia 2008 r.

Radomir Wasilewski

Obowiązek przedłożenia Państwowej Komisji Wyborczej sprawozdania o przychodach, wydatkach i zobowiązaniach finansowych komitetu (w tym o uzyskanych kredytach bankowych i warunkach ich uzyskania) dotyczy każdego komitetu wyborczego zarejestrowanego przez Komisję.

Obowiązek sprawozdawczy jest niezależny od faktu ewentualnego zgłoszenia przez ten komitet wyborczy list kandydatów na posłów oraz kandydatów na senatorów. Także komitet, któremu nie udało się zarejestrować ani jednego kandydata w wyborach parlamentarnych, ma obowiązek sporządzić sprawozdanie wyborcze.

Sprawozdanie należy przedłożyć do 21 stycznia 2008 r. Do tego dnia sprawozdanie powinien dostarczyć bądź osobiście pełnomocnik finansowy komitetu do siedziby Państwowej Komisji Wyborczej w Warszawie, przy ul. Wiejskiej 10, bądź też nadać je w urzędzie pocztowym.

UWAGA!

Nieprzedłożenie sprawozdania finansowego, a także spóźnienie się z jego złożeniem choćby o jeden dzień jest zagrożone surowymi konsekwencjami zarówno o charakterze finansowym, jak i karnym.