comment

Artykuł

Data publikacji: 2004-12-01

Przygotowanie jednostki non-profit do sporządzenia rocznego sprawozdania finansowego

W poprzednim numerze opisywaliśmy czynności, które należy wykonać w organizacji, aby uniknąć standardowych „proceduralnych” błędów wynikających z pośpiechu, nieuwagi lub powstających na skutek błędnych sposobów interpretacji zapisów księgowych. Poniżej prezentujemy porady dotyczące przygotowania się do sporządzenia sprawozdania finansowego za 2004 r.

Obowiązek sprawozdawczy dla jednostek non-profit wynika z rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie szczegółowych zasad rachunkowości dla niektórych jednostek niebędących spółkami handlowymi i nieprowadzących działalności gospodarczej. Warto dodać, że jednostki nieprowadzące działalności gospodarczej stosują w ograniczonym zakresie przepisy ustawy o rachunkowości, dotyczące sporządzania sprawozdań finansowych, to jest nie respektują przepisów rozdz. 6 i 7 tej ustawy. Oznacza to, że zakres informacji zawartych w ich rocznym sprawozdaniu finansowym jest znacznie zawężony oraz ich sprawozdanie nie podlega badaniu przez biegłego rewidenta.
Elementy sprawozdania finansowego
Na roczne sprawozdanie finansowe jednostek non-profit składają się:
1) bilans,
2) rachunek wyników,
3) informacje dodatkowe.
Standardowe wzory poszczególnych elementów sprawozdania finansowego określają załączniki nr 2 i 3 oraz § 5 ust. 6 rozporządzenia. Warto dodać, że . Oznacza to, że ustalona w rachunku wyników różnica między kosztami i przychodami zwiększa, po zatwierdzeniu sprawozdania finansowego, odpowiednio koszty lub przychody następnego roku obrotowego. Różnicę dodatnią można zaliczyć na zwiększenie funduszu statutowego. Jeżeli określona jednostka non-profit podejmie działalność gospodarczą, to od tego momentu musi sporządzać sprawozdanie finansowe wymagane ustawą o rachunkowości określone w załączniku nr 1 (dla jednostek innych niż banki i ubezpieczyciele).