comment
Artykuł
Data publikacji: 2003-08-09
Posiłki profilaktyczne
Istnieje generalna norma wynikająca z przepisów Kodeksu pracy, zgodnie z którą pracodawcy są zobowiązani zapewnić nieodpłatnie pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych odpowiednie posiłki i napoje, jeśli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Problem pojawia się w sytuacji, gdy trzeba zdefiniować, komu i co właściwie się należy. Kodeks pracy (art. 232) zawiera delegację ustawową dla Rady Ministrów, by ta określiła w rozporządzeniu rodzaj tych posiłków oraz napojów, wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki wydawania ich pracownikom.
Stosowne rozporządzenie „w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów” zostało wydane w 1996 r. równolegle do pamiętnej dużej nowelizacji Kodeksu pracy. Posiłki powinny być wydawane jako jedno danie gorące. Natomiast rodzaj i temperatura napojów dostarczanych przez pracodawcę powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy. Rozporządzenie wprowadziło szczegółowe wymogi odnośnie do wartości odżywczych, jakie powinny zawierać posiłki profilaktyczne.
Pozostało 84% treści
Chcesz uzyskać dostęp? Skorzystaj z bezpłatnego abonamentu
Zobacz także
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
Szkolenie