Odpowiedzi na pytania Czytelników
Podróże służbowe to temat, który wywołuje wiele praktycznych problemów dotyczących nie tylko świadczeń należnych pracownikowi z tego tytułu, dokonywania rozliczeń, ale także samej konstrukcji polecenia wyjazdu. Wiąże się to nie tylko ze stopniem skomplikowania przepisów, ale również z nieograniczonym katalogiem sytuacji, w jakich mogą znaleźć się pracownicy podczas podróży służbowych, różnorodności miejsc, do których wyjeżdżają, lub stopnia skomplikowania delegacji. Poniżej przedstawiamy odpowiedzi na wybrane pytania z tego zakresu, które napłynęły do redakcji.
1. Jak obniżać dietę krajową o zapewnione wyżywienie
Jesteśmy firmą prywatną, która przy rozliczaniu podróży służbowych stosuje przepisy rozporządzenia o podróżach służbowych z 29 stycznia 2013 r. Jeden z naszych pracowników był w delegacji przez 10 godzin. Przy ustalaniu wysokości diety krajowej i jej obniżeniu o zapewniony obiad okazało się, że pracownik nie ma prawa do diety, bo zgodnie z przepisami rozporządzenia obniżenia należy dokonać od pełnej kwoty diety, tj. od 30 zł. Czy nasze postępowanie jest prawidłowe?
Tak, Państwa postępowanie jest prawidłowe. Jeżeli pracownikowi przysługuje niepełna dieta, ponieważ jego podróż trwała 10 godzin, to obniżenia o zapewniony posiłek należy dokonać nie od kwoty niepełnej diety, ale od kwoty pełnej diety, tj. od 30 zł.
Kwotę diety w podróży krajowej wynoszącej obecnie 30 zł zmniejsza się o koszt zapewnionego bezpłatnego wyżywienia, przyjmując, że każdy posiłek stanowi odpowiednio: śniadanie - 25% diety, obiad - 50% diety, kolacja - 25% diety (§ 7 ust. 4 w zw. z ust. 1 rozporządzenia o podróżach służbowych).
Taka konstrukcja przepisów powoduje, że pracownik, któremu przysługuje niepełna dieta, może jej nie otrzymać lub otrzymać znikomą jej część. Potwierdził to resort pracy w odpowiedzi z 11 kwietnia 2013 r. na pytanie redakcji.
W świetle przepisów § 7 rozporządzenia dieta w czasie podróży krajowej jest przeznaczona na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia i wynosi 30 zł za dobę podróży (ust. 1). Należność z tytułu diet oblicza się za czas od rozpoczęcia podróży krajowej (wyjazdu) do powrotu (przyjazdu) po wykonaniu zadania służbowego, w sposób określony w ust. 2. Należność pracownika z tytułu diet ulega stosownemu zmniejszeniu bądź nie występuje, jeśli pracownik miał zapewnione bezpłatne wyżywienie podczas podróży służbowej. Jeśli podróż służbowa trwała np. od 8 do 12 godzin, a pracownik miał zapewniony obiad, należność z tytułu diety nie przysługuje. Obliczona zgodnie z § 7 ust. 2 pkt 1 lit. b połowa diety (15 zł) podlega bowiem zmniejszeniu o koszt obiadu, tj. o 15 zł (50% z 30 zł = 15 zł).