Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
Data publikacji: 2003-06-07

Rozliczenie kosztów organizacji degustacji wyrobów spożywczych

Przedsiębiorstwo rozliczające się za pomocą podatkowej księgi przychodów i rozchodów jest producentem artykułów spożywczych. Zamierza zorganizować na terenie supermarketu degustację produktów. Organizacją degustacji zajmuje się firma promocyjna. Za usługę zostanie wystawiona faktura. Przedsiębiorstwo przekazuje na potrzeby degustacji produkty spożywcze. Czy wydatki z tego tytułu można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów i jakich dokonać zapisów w podatkowej księdze przychodów i rozchodów?
Zgodnie z art. 23 ust. 1 pkt 23 ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (j.t. Dz.U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 ze zm.) kosztami uzyskania przychodów są koszty reprezentacji i reklamy w części nie przekraczającej 0,25 proc. przychodu, chyba że reklama jest prowadzona w środkach masowego przekazu lub publicznie w inny sposób.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00