comment
Porada
Data publikacji: 2003-06-07
Rozliczenie kosztów organizacji degustacji wyrobów spożywczych
Przedsiębiorstwo rozliczające się za pomocą podatkowej księgi przychodów i rozchodów jest producentem artykułów spożywczych. Zamierza zorganizować na terenie supermarketu degustację produktów. Organizacją degustacji zajmuje się firma promocyjna. Za usługę zostanie wystawiona faktura. Przedsiębiorstwo przekazuje na potrzeby degustacji produkty spożywcze. Czy wydatki z tego tytułu można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów i jakich dokonać zapisów w podatkowej księdze przychodów i rozchodów?
Zgodnie z art. 23 ust. 1 pkt 23 ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (j.t. Dz.U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 ze zm.) kosztami uzyskania przychodów są koszty reprezentacji i reklamy w części nie przekraczającej 0,25 proc. przychodu, chyba że reklama jest prowadzona w środkach masowego przekazu lub publicznie w inny sposób.
Pozostało 85% treści
Chcesz uzyskać dostęp? Skorzystaj z bezpłatnego abonamentu
Zobacz także
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
Książka