Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2024-03-21

Ekosystemy innowacji w rolnictwie i sektorze żywności – przykłady ze Szwajcarii i Polski

Mimo że innowacje najczęściej są kojarzone z przełomowymi rozwiązaniami i z branżami wysokiej technologii, postęp technologiczny dotyczy także bardziej tradycyjnych obszarów działalności gospodarczej, takich jak rolnictwo czy żywność. Zagraniczne przykłady pokazują, że postęp ten jest znacznie łatwiej osiągnąć przy współpracy partnerów z różnych dziedzin życia działających w ramach sprawnie funkcjonującego ekosystemu innowacji. Pozwala on na osiągnięcie korzyści zarówno dla uczestników takich ekosystemów, jak i dla społeczeństwa. Rolne i żywnościowe ekosystemy powstają także w Polsce – przykładem jest podlaska Dolina Rolnicza 4.0.

W najnowszej edycji Global Innovation Index 2023, publikowanego przez Światową Organizację Własności Intelektualnej, Szwajcaria zajmuje pierwsze miejsce w gronie 132 państw uwzględnionych w rankingu innowacyjności. Jednym z czynników, które przyczyniły się do uznania Szwajcarii za najbardziej innowacyjny kraj świata, jest powszechność ekosystemów innowacji w różnych branżach, w tym w obszarze rolnictwa i żywności.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00