Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Data publikacji: 2023-10-31

Zapach knura w przepisach

Gorącym tematem jest możliwość wprowadzenia zakazu chirurgicznej kastracji bez znieczulenia samców świń

Zapach, który może się pojawiać podczas podgrzewania w celach kulinarnych mięsa pochodzącego z niekastrowanych samców świń, przeszkadza co wrażliwszym konsumentom. Trzy najważniejsze stosowane obecnie metody w UE zapobiegania tej woni w wieprzowinie to wczesny ubój, usuwanie jąder (chirurgiczna kastracja) i specjalne szczepienie. Kastracja, szczególnie gdy jest wykonywana bez znieczulenia – a robi się to do siódmego dnia życia prosięcia – wywołuje coraz powszechniejszy sprzeciw społeczny.

Jak czytamy w przyjętym przez UE programie prac dotyczących działań Unii w zakresie metod alternatywnych dla chirurgicznej kastracji świń, taka kastracja stanowi problem w kontekście dobrostanu zwierząt. W art. 13 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej uznano, że zwierzęta są istotami zdolnymi do odczuwania i że przy formułowaniu i wykonywaniu między innymi polityki rolnej i polityki rynku wewnętrznego Unii należy w pełni uwzględniać wymagania w zakresie ich dobrostanu. Ze sporządzonej na wniosek KE opinii panelu ds. zdrowia i warunków hodowli zwierząt Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wynika, że chirurgiczna kastracja świń jest bolesna w każdym wieku, a alternatywą może być szczepienie lub kastracja chirurgiczna, ale zawsze w znieczuleniu. Unia inwestuje w badania dotyczące m.in.: metod alternatywnych dla chirurgicznej kastracji świń (np. hodowla niekastrowanych samców, szczepionki, metody chemiczne), akceptacji przez konsumentów w UE i państwach trzecich wieprzowiny i produktów mięsnych uzyskanych z samców świń, których nie poddano kastracji chirurgicznej, i określenia różnic pomiędzy państwami członkowskimi w zakresie akceptacji przez konsumentów wieprzowiny i produktów mięsnych uzyskanych z samców świń, których nie poddano kastracji chirurgicznej. Wyniki tych badań mogą spowodować konieczność ponownego rozważenia odpowiedniego prawodawstwa unijnego, aby zapewnić sprawne funkcjonowanie rynku wewnętrznego.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00