Artykuł
Jakie VAT i PIT przy nabyciu usług gastronomicznych przez hotel na potrzeby klientów
Przedsiębiorca (podatnik VAT czynny) prowadzi hotel, w którego budynku znajduje się restauracja. Do 28 lutego 2023 r. przedsiębiorca prowadził restaurację samodzielnie, natomiast od 1 marca 2023 r. wynajął ją niepowiązanej firmie X (mającej status podatnika VAT czynnego). W związku ze świadczeniem usług noclegowych przedsiębiorca nabywa od firmy X usługi restauracyjne (śniadania w formie szwedzkiego bufetu), które odsprzedaje gościom nocującym w hotelu. W marcu 2023 r. łączna wartość nabytych usług restauracyjnych wyniosła 12 030 zł, w tym VAT 1030 zł (nabyte usługi restauracyjne były opodatkowane wg stawek 8 i 23 proc.). 7 kwietnia 2023 r. przedsiębiorca otrzymał od firmy X wystawioną tego dnia fakturę (w formie papierowej) za usługi restauracyjne wykonane w marcu 2023 r. na łączną kwotę 12 030 zł (w tym kwota netto: 11 000 zł, VAT 1030 zł). Za nabyte usługi gastronomiczne przedsiębiorca zapłacił 11 kwietnia 2023 r. przelewem na rachunek firmy X (figurujący na białej liście podatników VAT). Przedsiębiorca rozlicza PIT na zasadach podatku liniowego oraz prowadzi podatkową księgę przychodów metodą kasową. VAT i zaliczki na PIT opłaca na zasadach ogólnych za okresy miesięczne. Jak przedsiębiorca powinien rozliczyć nabycie tych usług gastronomicznych na gruncie VAT i PIT? ©℗
vaT
Opodatkowaniu VAT podlega m.in. odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju (art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy o VAT). Zgodnie z art. 8 ust. 1 ustawy o VAT przez świadczenie usług rozumie się każde świadczenie na rzecz osoby fizycznej, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, które nie stanowi dostawy towarów w rozumieniu art. 7 ustawy o VAT. Ponadto, zgodnie z art. 8 ust. 2a ustawy o VAT, w przypadku gdy podatnik, działając we własnym imieniu, lecz na rzecz osoby trzeciej, bierze udział w świadczeniu usług, przyjmuje się, że ten podatnik sam otrzymał i wyświadczył te usługi. Z art. 8 ust. 2a ustawy o VAT wynika, że podmiot świadczący (sprzedający) daną usługę nabytą we własnym imieniu, lecz na rzecz osoby trzeciej, jest traktowany najpierw jako usługobiorca, a następnie jako usługodawca tej samej usługi. Przeniesienie ciężaru kosztów na inną osobę nie może zostać zatem w żaden inny sposób potraktowane niż jako świadczenie usługi w tym samym zakresie. Konsekwencją uznania podatnika biorącego udział w odsprzedaży usługi za świadczącego jest wystawienie przez niego faktury dokumentującej wyświadczenie tej usługi. Zatem odprzedaż nabytych usług restauracyjnych gościom hotelowym stanowi dla przedsiębiorcy usługę opodatkowaną VAT.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right