Artykuł
Spór o masę kajmakową toczy się także za minione lata
Organy podatkowe domagają się od producentów kajmaku dopłacenia VAT za ostatnie pięć lat. Uważają, że to wyrób cukierniczy. Producenci i eksporterzy powołują się na opinie ekspertów ds. żywienia, że to wyrób mleczarski
Przywołują także odpowiedź Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich na pytanie jednego z producentów. Walczą o niższy VAT od kajmaku zarówno za okres od 2020 r. (od 1 lipca 2020 r. nomenklatura scalona CN zastąpiła w dużej części PKWiU), jak i za wcześniejsze, a nieprzedawnione lata.
Na problem ten wskazaliśmy niedawno w artykule „Masa krówkowa. Więcej cukru czy nabiału?” (DGP nr 82/2022). Przypomnijmy, że dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej zmienił swoją wykładnię w sprawie opodatkowania masy kajmakowej i obecnie uważa, że właściwa jest dla niej stawka 23 proc. VAT. Wcześniej twierdził, że 5 proc.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right