Data publikacji: 29.10.2024
Za zafałszowanie produktów owocowo-warzywnych grożą wysokie kary
Przedsiębiorcy odpowiadają za jakość oferowanych produktów oraz za zgodność z prawdą informacji o nich zamieszczanych na etykietach. Jeśli celowo wprowadzają konsumentów w błąd, to mogą nawet zostać pociągnięci do odpowiedzialności karnej
Pojęcie „zafałszowanie żywności” obejmuje nie tylko samą żywność, lecz także jej składniki lub jej opakowania. Chodzi o fałszywe lub wprowadzające w błąd oświadczenia na temat produktu w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych. Zafałszowanie polega np. na wprowadzaniu do obrotu produktów spożywczych pochodzących z owoców i warzyw zmodyfikowanych w sposób, który wprowadza konsumenta w błąd co do ich składu, jakości, pochodzenia lub wartości odżywczej. Może tu chodzić o:
- dodawanie substytutów (np. zastępowanie prawdziwego soku owocowego wodą, syropami glukozowo-fruktozowymi lub innymi tańszymi składnikami),
- zaniżanie zawartości kluczowych składników uwidocznionych na etykiecie,
- podawanie nieprawdziwych informacji o kraju lub regionie pochodzenia oraz metodach uprawy (np. opisywanie produktów jako ekologicznych, gdy w rzeczywistości takie nie są) czy