Wyrok WSA w Warszawie z dnia 18 lutego 2022 r., sygn. III SA/Wa 1087/21
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodnicząca sędzia WSA Katarzyna Owsiak, Sędziowie sędzia WSA Włodzimierz Gurba, asesor WSA Konrad Aromiński (sprawozdawca), , po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 18 lutego 2022 r. sprawy ze skargi H. spółka z ograniczoną odpowiedzialnością s.k.a. z siedzibą w W. na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia [...] lutego 2021 r. nr [...] w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej na potrzeby opodatkowania podatkiem od towarów i usług oddala skargę
Uzasadnienie
Zaskarżoną decyzją Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w B. (dalej: "DKIS", "Dyrektor KIS") z [...] lutego 2021 r. utrzymał w mocy swoją decyzję z [...] listopada 2020 r. w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej na potrzeby opodatkowania podatkiem od towarów i usług.
W dniu 19 sierpnia 2020 r. H. sp. z o.o. s.k.a. z siedzibą w W. (dalej: "Skarżąca", "Strona") złożyła wniosek z 10 sierpnia 2020 r., uzupełniony pismem z 15 września 2020 r. o wydanie wiążącej informacji stawkowej (WIS) w zakresie sklasyfikowania towaru według nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby opodatkowania podatkiem od towarów i usług dostawy towarów.
Wniosek dotyczył towaru określonego jako: "Białko serwatkowe o smaku czekoladowym". Strona wskazała, że jest to wyrób spożywczy wysokoproteinowy. Wyrób w postaci proszku przeznaczonego do sporządzania napoju. Produkt zawiera ultrafiltrowany koncentrat białek serwatkowych oraz izolat białek serwatkowych. Produkt zawiera duże ilości pełnowartościowego białka serwatkowego. Wedle Strony najistotniejszą cechą wyrobu jest duża zawartość białka pochodzącego z serwatki. Białko stanowi materiał budulcowy każdej tkanki organizmu. Po treningu wzrasta proteinowe zapotrzebowanie - by prawidłowo regenerować i syntetyzować nowe włókna mięśniowe , z tego powodu przedmiotowy wyrób białkowy jest dla osób uprawiających sport oraz dla osób potrzebujących szybkiego uzupełnienia białka.