Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Formularz

Międzynarodowa karta charakterystyki zagrożeń zawodowych - Kucharz

Kucharz zajmuje się sporządzaniem, według ustalonych norm i receptur kulinarnych, różnych potraw, ciast, napojów i deserów z surowców i produktów spożywczych, w pomieszczeniach produkcyjnych zakładów gastronomicznych oraz przedsiębiorstw zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.

Definicja i/lub opis zawodu

Kucharz zajmuje się planowaniem, opracowywaniem receptur i przygotowywaniem potraw, deserów, ciast. Kucharz właściwie dobiera surowce i półprodukty, które wykorzystuje do przygotowywania potraw, dokonuje ich jakościowej oceny i wykonuje obróbkę ręczną, mechaniczną i termiczną surowców. Do jego obowiązków należy także obsługa urządzeń wykorzystywanych w kuchni.

Zawody pokrewne

Cukiernik, barman, technik żywienia, pomoc kuchenna

Jakie zagrożenia wiążą się z wykonywaniem tego zawodu?

  • praca w warunkach uciążliwych, w pomieszczeniach o wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza
  • kontakt z gorącymi powierzchniami i produktami, co często wiąże się z poparzeniami.
  • praca w kontakcie z ostrymi krawędziami i nożami.
  • nieodłącznym elementem pracy kucharza jest także stres.

Czynniki środowiska pracy związane z wykonywanym zawodem oraz ich możliwe skutki dla zdrowia>>>

Informacje szczegółowe>>>

Dokument pochodzi ze strony Centralnego Instytutu Ochrony Pracy, www.ciop.pl

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00