Wyrok WSA w Gdańsku z dnia 9 maja 2024 r., sygn. III SA/Gd 84/24
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia NSA Jacek Hyla, Sędziowie: Sędzia WSA Diana Trzcińska, Asesor WSA Maja Pietrasik (spr.), po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w trybie uproszczonym w dniu 9 maja 2024 r. sprawy ze skargi M. B. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Słupsku z dnia 16 stycznia 2024 r. nr SKO.423.19.2023 w przedmiocie dofinansowania kosztów kształcenia młodocianego pracownika 1. uchyla zaskarżoną decyzję i poprzedzającą ją decyzję Wójta Gminy Potęgowo z dnia 4 grudnia 2023 r. nr OS.4453.25.2023, 2. zasądza od Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Słupsku na rzecz skarżącej M. B. kwotę 200 (dwieście) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania.
Uzasadnienie
Wnioskiem z dnia 6 listopada 2023 r. M. B. wystąpiła do Wójta Gminy Potęgowo o dofinansowanie kosztów kształcenia młodocianego pracownika A. B. zamieszkałego na terenie tej gminy. Do wniosku dołączono następujące dokumenty:
1/ świadectwo z Technikum Gastronomicznego w Słupsku stwierdzające, że wnioskodawczyni uzyskała tytuł technika technologii żywienia o specjalności technologia i organizacja żywienia w 1997 r. (nr zaświadczenia [...]);
2/ zaświadczenie o ukończeniu przez wnioskodawczynię w 2015 r. kursu pedagogicznego dla instruktorów praktycznej nauki zawodu (nr zaświadczenia [...]);
3/ umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego w zawodzie "Kucharz", zawartą pomiędzy wnioskodawczynią a A. B. w 2018 r. na okres 3 lat, gdzie wskazano, że szkolenie będzie się odbywało pod nadzorem wnioskodawczyni posiadającej tytuł technika technologii żywienia, a młodociany będzie realizował obowiązek dokształcania się w Szkole Branżowej I Stopnia [...] przy ul. P. w S.;
4/ świadectwo nr [...] z dnia 31 sierpnia 2023 r. wystawione przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną w Gdańsku, gdzie wskazano, że A. B. zdał egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie w zakresie kwalifikacji TG.07. "Sporządzanie potraw i napojów", wyodrębnionej w zawodach "Kucharz" (512001) oraz "Technik żywienia i usług gastronomicznych" (343404);