Stawka 0 proc. VAT na żywność przedłużona do 31 marca 2024 r.
Od 1 lutego 2022 r. w ramach tarczy antyinflacyjnej wprowadzono obniżoną do 0 proc. stawkę VAT na żywność. W sobotę opublikowano przepisy, które przedłużają tzw. zerowy VAT do 31 marca 2024 r.
Stawką 0 proc. będą objęte towary spożywcze wymienione w poz. 1-18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, tj. objęte przed 1 lutego 2022 r. stawką w wysokości 5 proc., a następnie w ramach tarczy antyinflacyjnej – od 1 lutego 2022 r. do 31 grudnia 2023 r. stawką 0 proc.
Zerowa stawka VAT obejmie zatem, tak jak obecnie, podstawowe produkty spożywcze takie jak:
- mięso i ryby oraz przetwory z nich,
- mleko i produkty mleczarskie,
- jaja,
- miód naturalny,
- orzechy,
- warzywa i owoce oraz ich przetwory,
- tłuszcze zwierzęce i roślinne jadalne,
- zboża i przetwory ze zbóż, w tym pieczywo i pieczywo cukiernicze,
- jak również określone preparaty i mleko do żywienia niemowląt i dzieci oraz dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego.
Jak ocenia Ministerstwo Finansów, utrzymanie czasowego obniżenia stawki VAT do 0 proc. na podstawową żywność (do końca pierwszego kwartału 2024 r.) obniży wpływy budżetowe z tytułu podatku VAT o ok. 2 745 mln zł.
Rozporządzenie Ministra Finansów z 9 grudnia 2023 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług (Dz. U. poz. 2670) wejdzie w życie 1 stycznia 2024 r.
Zobacz również: