Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 29 listopada 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-1.440.223.2022.3.AZG
WIS TOWAR - kebab z kurczakiem
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku z dnia (…) (data wpływu) uzupełnionego pismami z dnia (…) (data wpływu) oraz z dnia (data wpływu) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…) – kebab z kurczakiem zakupiony w lokalu, na wynos.
Opis: Kebab z kurczakiem, funkcjonujący pod nazwą handlową (…), sprzedawany w lokalu, na wynos. Sprzedaż odbywa się w małym lokalu pozbawionym toalety dla klientów. Klient w celu złożenia zamówienia podchodzi do lady i wybiera kebaba ze stałego menu. Na wydanie zamówienia klient czeka albo na zewnątrz albo w lokalu. Z myślą o klientach oczekujących na zamówienie w lokalu, Wnioskodawca postawił przy ladzie kilka małych stolików z krzesłami. Wnioskodawca nie zapewnia obsługi kelnerskiej, nie podaje dań do stolików, nie sprząta po klientach, nie udostępnia im sztućców. Wnioskodawca nie wykonuje żadnych czynności wspomagających dostawę towaru. Kebaba umieszczonego w jednorazowej folii lub papierowej kopercie umożliwiającej konsumpcję w późniejszym czasie, klienci odbierają samodzielnie przy ladzie, przy której składali zamówienie. Składniki (…): mięso drobiowe – (…), (…), kapusta czerwona (..), ogórek (…), sos (…).
Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a, art. 146ea pkt 2 oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu (…) Wnioskodawca złożył wniosek . Wniosek uzupełniono pismami w dniach (…) oraz (…).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right