Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 21 listopada 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.175.2022.4.IH
WIS TOWAR - Karkówka w sosie chrzanowym
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r. poz. 931 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 17 września 2022 r. (data wpływu), uzupełnionego pismami z dnia 21 października 2022 r. (data wpływu), 21 października 2022 r. (data wpływu 27 października 2022 r.), 21 października 2022 r. (data wpływu 4 listopada 2022 r.) oraz 26 października 2022 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – Karkówka w sosie chrzanowym
Opis towaru: Karkówka w sosie chrzanowym, zawierająca w swoim składzie – zgodnie z oświadczeniem Wnioskodawcy – ziemniaki puree (…), mięso wieprzowe - karkówkę, buraka, chrzan oraz mąkę pszenną typu 500.
Rozstrzygnięcie: CN 16
Stawka podatku od towarów i usług: 0%
Podstawa prawna: art. 146da ust. 1 pkt 1 ustawy w związku z poz. 11 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 17 września 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 21 października 2022 r., 26 października 2022 r., 27 października 2022 r. oraz 4 listopada 2022 r. w zakresie sklasyfikowania towaru – Karkówki w sosie chrzanowym – według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Firma (…) jest firmą związaną z produkcją jedzenia, jest to kuchnia zamknięta, posiłki są przygotowywane od surowca (surowe mięso, warzywa, etc.), gotowane, następnie schładzane w urządzeniach do szybkiego obniżenia temperatury, a następnie pakowane próżniowo lub w opakowania szczelnie zamknięte.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right