Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 31 października 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-2.4011.584.2022.2.KP

Ustalenia prawidłowej stawki zryczałtowanego podatku.

Interpretacja indywidualna

– stanowisko prawidłowe

Szanowna Pani,

stwierdzam, że Pani stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest prawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

Dnia 19 lipca 2022 r. wpłynął Pani wniosek z 19 lipca 2022 r. o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Uzupełniła go Pani – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 13 października 2022 r. (wpływ 13 października 2022 r.) oraz pismem z 18 października 2022 r. (wpływ 18 października 2022 r.). Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego

Prowadzi Pani działalność restauracyjną (56.10.A). Jest Pani na ryczałcie od przychodów ewidencjonowanych na stawce 3%. Sprzedaje Pani posiłki na miejscu oraz na wynos. Miała Pani możliwość poszerzenia swojej działalność o sprzedaż sera tarkowanego do innych restauracji. Kupuje Pani 5 kg bryłę sera, następnie tarkuje go na wiórki, pakuje Pani do opakowań 2,5 kg, a następnie przewozi je Pani do klientów. Nie przetwarza Pani sera, nie topi go itd., jedynie tarkuje go na wiórki.

W pismach stanowiących uzupełnienie wniosku doprecyzowała Pani opis sprawy  o następujące informacje:

Prowadzi Pani działalność restauracyjną 56.10.A. Rozlicza się Pani na podstawie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. W okresie od czerwca do września 2022 roku poszerzyła Pani działalność o sprzedaż sera tarkowanego do innych punktów gastronomicznych. Kupowała Pani okrawy sera 5 kg, tarkowała go na wiórki, pakowała w 2,5 kg opakowania, a następnie sprzedawała do innych restauracji. Nie zmieniała Pani składu produktu, nie dodawała Pani innych składników, nie zmieniała Pani stanu skupienia, jedynie porcjowała Pani ser na mniejsze porcje, a następnie sprzedawała. W okresie od czerwca do września 2022 roku poszerzyła Pani działalność o: 47.19.Z oraz 82.92.Z. Księgowy zachowawczo rozliczył podatek na wyższej stawce 22%, sugerując się kodem PKD, ponieważ nie miał pewności, czy będzie to 3%. W roku poprzedzającym rok podatkowy, nie uzyskała Pani przychodu powyżej 2 000 000 euro.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00