Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 19 października 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-2.440.140.2022.3.AP
WIS TOWAR - posiłek w proszku.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540 z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.) zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 6 czerwca 2022 r. (data wpływu 8 czerwca 2022 r.), uzupełnionego w dniach 11 i 29 sierpnia 2022 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (...)
Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (...)
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy oraz poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 8 czerwca 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 11 i 29 sierpnia 2022 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...), według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą polegającą m.in. na produkcji żywności. Niniejszy wniosek dotyczy klasyfikacji wytwarzanych przez Wnioskodawcę towarów - (...) posiłku (...) g (dalej: Produkt) - do odpowiedniego kodu CN.
W skład (...) posiłku (...) wchodzą: (...).
W skład mieszaniny witaminowo-mineralnej wchodzą: (...).
Produkt stanowi środek spożywczy, do którego dodawane są witaminy, składniki mineralne lub substancje, o których mowa w załączniku III część B i C do rozporządzenia nr 1925/2006, którego wprowadzenie do obrotu wymaga powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2020 r. poz. 2021). Produkt nie jest zaś suplementem diety w rozumieniu przepisów tej ustawy.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right