Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 18 lipca 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.124.2022.1.KM

WIS TOWAR - koktajl.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540 z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 27 maja 2022 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 3 i 13 czerwca oraz 11 lipca 2022 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (...) Koktajl (...)

Opis towaru: produkt w postaci proszku (...) zawierający (...), prezentowany w opakowaniu (...) g

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy, w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy oraz pozycją 5 załącznika nr 3 do ww. ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 27 maja 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 3 i 13 czerwca oraz 11 lipca 2022 r., w zakresie sklasyfikowania towaru (...) Koktajl (...) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

(...) Koktajl (...)

Wnioskodawca wskazał, że „produkt nie jest wyprodukowany” i „został zgłoszony do GIS”.

Zawartość poszczególnych składników w produkcie zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00