eporadnia.infor.pl 1/2000 z 01.01.2000
Porada aktualna
na dzień 26.07.2025
Data publikacji: 07.07.2022
Jak rozliczyć dietę pracownika w delegacji zagranicznej
PYTANIE
Pracownik jedzie w delegację za granicę, ma wykupiony pobyt z noclegiem i śniadaniem w hotelu przez pracodawcę. Dodatkowo otrzymuje kartę firmową dedykowaną właśnie na potrzeby wyjazdów służbowych, z której to karty płaci wydatki, na bilety autobusowe, parkingi, i jedzenie. W jaki sposób rozliczyć wówczas dietę? Czy dietę potrącić należy tylko o zapewnione śniadanie (15%), wyliczam dietę należną za 1 dobę i i potrącam kwoty, które pracownik wydał na jedzenie według paragonów/rachunków? Czy uznaję, że skoro pracownik ma kartę, to ma zapewnione wyżywienie, ale co wtedy, jeżeli kwota wydatkowana na jedzenie przewyższa kwotę należnej diety?